Get Adobe Flash player

Problemi sa dojenjem

Neke žene imaju problema sa dojenjem kao što su na primer upaljene ili ispucale bradavice, zapušeni kanali, mastitis ili apsces. Mnoge majke i zdravstveni radnici prihavatju ove teškoće kao neizbežne, ali one se mogu izbeći. Ove teškoće su češće tamo gde se ustalilo hranjenje na bočicu. Mnogi ljudi, čak i zdravstveni radnici ne mogu da ocene kada beba pravilno sisa.

To se delimično događa i zato što kada oko sebe imate više beba koje se hrane na flašicu od onih koje sisaju, gubite šansu da posmatrate pravilno dojenje. Beba koja se hrani na flašicu se drži drugačije, a i položaj usta je drugačiji od položaja usta bebe koja je pripijena na dojku. Dojenje nikada ne sme da povređuje majku.

Upaljene bradavice
Upaljene i ispucale bradavice mogu i treba da se spreče. U većini slučajeva to je znak lošeg položaja bebe. Beba grize i razvlači bradavicu i time je povređuje, umesto da prihvati i sisa dojku. Pravilno sisanje daje ugodan osećaj i nikada ne može da povredi bradavicu. Oko 90 odsto problema je prouzrokovano lošim položajem. Ponekad izgleda da je beba dobro pripijena ali vi se osećate neugodno. Tada prekinite podoj, namestite se udobno i onda pokušajte ponovo. Mala promena u položaju može da omogući bebi da bude bliže i da više otvori usta. Isprobajte razne položaje. Dozvolite bebi da usnama dodirne bradavicu da bije to stimulisalo da zaista jako otvori usta. Ako vam nije udobno za vreme dojenja, nežno stavite svoj prst bebi u usta da biste je odvojili od dojke i počnite ponovo. Bebi je potrebno vreme da nauči, posebno ako je hranjena na flašicu. Budite strpljivi i nastavite da pokušavate. I vi i vaša beba možete to da uradite. Beba sama traži dojku kada oseti miris majčinog mleka. Ako ste napeti dok beba plače zamolite osobu koja je smirena da drži bebu blizu i da je smiri pre nego što pokušate ponovo.

Kako održavati ličnu higijenu dojki?
Pranje bradavica pre i posle dojenja je jedna od pogrešnih stvari koja je ušla u medicinske udžbenike pre mnogo godina. Ne upotrebljavajte prečesto sapun za pranje oko bradavice. Sapun uklanja prirodno ulje koje održava kožu zdravom i štiti je od infekcija. Kupanje jednom dnevno je dovoljno. Najvažnija radnja koju morate da obavite što se tiče higijene je detaljno pranje ruku posle velike nužde, menjanja pelena ili kupanja dece. Pranje ruku posle velike nužde je prioritet, a često pranje bradavica je nepotrebno i može da šteti. Najbitnija stvar bez obzira na teškoće je da održite lučenje mleka. Nikada "ne odmarajte" dojke, jer tada upaljene bradavice mogu da se iskomplikuju u mastitis, a mastitis u još ozbiljniji apsces. Beba najbolje istiskuje mleko, ali ako zbog bola osećate da ne možete da dojite dan ili dva, morate sami nežno da istiskujete mleko. Dakle, ako je beba dobro pripijena, onda bradavice ne mogu nikada da se upale? Skoro nikad, osim u slučaju gljivične infekcije zvane candida albicans koja dovodi do upale sluznice i koja može da se pojavi posle uzimanja antibiotika. Žene sa upalom sluznice osećaju jak bol u dojci koji traje i nakon dojenja. Koža može da bude crvena, sjajna i da se ljušti. Beba može, ali ne mora da ima bele fleke u ustima ili osip na guzi. U tom slučaju koristan je lek nistatin (nystatin). I bebi je potrebno lečenje, jer će u suprotnom ona ponovo inficirati bradavice svoje majke. Proverite sa pedijatrom koji lek (gel) bi trebalo da koristi vaša beba. Nastavite da dojite bebu čak i ako je pomalo neprijatno. Iznenadni prekid dojenja može da izazove još goru situaciju. Ako je bol zaista toliko jak da ne možete nikako da dojite, onda nežno istisnite mleko i dajte ga bebi iz čiste šolje. Ali mleko mora da teče da biste izbegli mastitis. Cucle i flašice mogu biti izvor infekcije. 

Bolne i nabrekle dojke posle porođaja
Dosta je konfuzije oko toga šta su pune, a šta prepunjene grudi. Pune grudi su blagodet, dok njihovu prepunjenost treba sprečiti. Par dana nakon porođaja možda ćete imati utisak da su vam grudi pune, teške i otečene, ali mleko ističe lako. Nudite vašoj bebi da često sisa, da bi uklonila mleko. Vaše grudi će se brzo prilagoditi potrebama vaše bebe, i omekšati. Ako je beba bolesna i ne može da sisa onda sami nežno istisnite mleko. Nadutost i bol u grudima nastaje zbog pritiska nadošlog mleka, krvi i drugih telesnih tečnosti u mleko tkivo dojke. Grudi postaju bolne, sjajne i zategnute kože, a mleko ne teče slobodno. Bebi je otežano sisanje.
Pokušajte slediti ova uputstva:

Uzroci i prevencija prepunosti grudi

Uzroci

Prevencija

Obilje mleka ................

Započnite sa dojenjem odmah posle porođaja

Zakasneli prvi podoj

 

Loše pripijanje bebe na dojku

Pravilan položaj i dobro pripijanje bebe na dojku

Neredovno klanjanje mleka

 

Skraćeno trajanje podoja

Ne ograničavajte trajanje obroka


Nema potrebe da "odmarate" dojke. Neka mleko uveče teče.

Zapušeni kanali, mastitis i apsces?
Ova stanja ne bi trebala biti česta. Ona potiču od prepunjenosti grudi, neredovnog dojenja ili lošeg položaja. Retko se javljaju ako se svi pridržavamo Deset koraka, ali u svakom slučaju zahtevaju hitno rešenje.
Zapušeni mlečni kanali se ispoljavaju u vidu male crvene otekline, koja je posledica zaostajanja mleka u delu dojke.
- Probajte da poboljšate položaj i pripijanje bebe tako što ćete, na primer, promeniti pozu u kojoj dojite.
- Prsluk i druga odeća ne treba da budu tesni. Neki prsluci mogu da vrše pritisak na jedan deo dojke čime se remeti tok mleka.
- Ako ne možete da kupite drugo prsluk onda prosecite tkaninu tamo gde vas steže. Ako vam je prijatnije bez njega, onda prestanite da ga nosite.
- Nemojte nikada stiskati dojku i bradavicu sa dva prsta (kao makaze) jer to može da poremeti tok mleka.
- Ako vam to olakšava pridržite dojku sa donje strane celom šakom.
- Nežno masirajte bolni deo dojke dok beba sisa.
- Ako imate mogućnosti, stavite tople obloge na grudi u periodu između dva podoja. Kod mastitisa dojka je crvena, natečena i bolna.
Za razliku od dojki koje su prepune mleka, kod mastitisa to može biti samo jedna dojka ili deo dojke. Majka se može osećati iscrpljeno i imati groznicu. Uzrok masitisa je mleko koje je zaostalo u dojki. Kada se u tom delu namnože bakterije dođe do infektivnog mastitisa. Teško je reći, ali ako uz upaljenu dojku osećate groznicu ili simptome slične gripu, verovatno je došlo do infektivnog masitisa.

Ako ste u mogućnosti, pitajte lekara da vam prepiše neki od sledećih antibiotika, oni neće štetiti vašoj bebi: Kloaksicilin, tablete 250 mg, Eritromicin, tablete 250-500 mg. Najčešća bakterija koja se nalazi u infekcijama dojke je Staphylococcus aureus. Zbog toga je neophodno lečiti infekcije dojke antibioticima kao što su kloksacilin ili eritromicin. Ampicilin je antibiotik koji se često koristi i koji je malo efikasan. Ako možete uzmite paracetamol tablete da ublažite bol. Te tablete su bezbedne dok dojite. Bez obzira da li možete da nabavite antibiotike ili ne, jako je važno obezbediti da mleko stalno teče .

Najbolji način da odstranite mleko je da date bebi da sisa. Bacili infektivnog mastitisa ne mogu da štete vašoj bebi jer ih uništavaju enzimi njenog probavnog trakta. Ako bi sada prestali sa dojenjem to bi bio rizik i za vas i za vaše dete. Možda će bebi biti teško da započne sisanje sa natečene dojke. Olakšajte i sebi i bebi nežno istiskujući prve kapi mleka.

Neke žene ne žele da doje dok imaju mastitis. Njima se može pomoći savetom da održe tok mleka, tako što će više puta dnevno nežno, rukom istisnuti mleko. Beba može da se hrani izmuženim mlekom iz čiste šoljice. To mleko je i dalje najbolje moguća hrana za nju. Sa dojenjem treba nastaviti što je pre moguće. Apsces je vrlo bolna i tvrda oteklina ispunjena gnojem koje može da se javi ako zapustite mastitis. Lečenje je isto kao i kod mastitisa. Možda će vam biti potreban stručnjak da iscedi gnoj. Pokušajte da nastavite sa dojenjem, makar iz dojke koja nje zaražena, dok istovremeno iz zaražene dojke nežno istiskujete mleko u toku prva 2-3 dana od pojave bolesti. Posle toga nastavite sa dojenjem. 

 

Info kontakt

Radno vreme

Radnim danom : 08-19h
Subotom :          08-15h
_________________________

Zakazivanje pregleda

tel: 017/427-111
     017/400-718

mob: 063/7752-662
       062/533-662
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
_________________________
Ul. Kneza Miloša br 20
17501 Vranje

Hvala Vam
na ukazanom poverenju!

4D ultrazvuk

image-1387205102747-V.jpg

Ko je online

Ko je na mreži: 10 gostiju i nema prijavljenih članova

Anketa

Koliko često posećujete ginekologa

Redovno - 50.8%
Ponekad - 7.1%
Po potrebi - 21.9%
Nikad - 20.2%

Ukupno glasova: 520
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Broj poseta

1496930
DanasDanas119
JučeJuče111
UkupnoUkupno1496930
Najveći broj poseta 08-08-2023 : 448
UNKNOWN

Pitanja, saveti, predlozi

Vaš termin porođaja

Datum poslednjeg menstrualnog ciklusa:
Mesec:
Datum:
Godina:

Galerija slika

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Dr Džikić YouTube kanal

Prijatelji sajta