Get Adobe Flash player

Carski rez

Carski rez
Carski rez je akušerska operacija kojom se kroz rezove na trbušnom zidu i donjem materičnom segmentu vrši ekstrakcija ploda u odmaklom stadijumu trudnoće i završava porođaj abdominalnim putem. Zbog svog značaja jedna je od najvažnijih operacija koja se izvodi u ginekologiji i akušerstvu. Poreklo termina carski rez je opskurno- pogrešno se dovodi u vezu sa Cezarom, a po svojoj etimologiji verovatno je latinskog porekla ( sectio = rezanje, caesareus = izrezan ). U evropskoj medicini pominje se u XVI veku kada se operacija obavezno letalno završavala po ženu, XIX vek predstavlja prekretnicu zbog uvođenja principa asepse, a današnje modifikacije i principi rada zasnovani su na iskustvima iz XX veka.Vrlo često trudnice uopšte ne razmišljaju da je moguće da njihov porod završi carskim rezom, te se u slučaju da iskrsne potreba za njim kasnije osećaju drugačije. Zato je potrebno unapred ostaviti mogućnost da se Vaše dete rodi na ovaj način i pripremiti se za takav porođaj isto kao što se pripremate na vaginalni.  Naime u mnogim slučajevima je carski rez doslovce spas ili za Vas ili za bebu i pokušajte ga prihvatiti kao opciju.
U drugu ruku carski rez je ozbiljna operacija i oporavak je znatno duži od običnog vaginalnog porođaja.   

Priprema za carski rez
Ukoliko se radi o unapred planiranom carskom ili postoji mogućnost da će Vaš vaginalni porod završiti carski, ranije će Vas uputiti da napravite pretrage kao što su kompletna krvna slika, EKG isl. Ukoliko se radi o bolnici u kojoj je moguće carski rez napraviti i sa spinalnom analgezijom, anesteziolog će Vam ponuditi opštu anesteziju.
Neposredno pre same operacije obrijatće Vam deo stidnih dlaka u području venerinog brega, a potom klistirati. Uz to će vam postaviti i kateter za mokrenje.
Anesteziolog će provesti anesteziju.

Operacija
Sama operacija traje 10-15 minuta.

Operativna tehnika
Rez na trbuhu može biti: 
* medijalni (središnji)  
* paramedijalni  
* uprapubični (poprečni iznad simfize)
Medijalni rez je tehnički najlakši, može se produžiti i omogućava dobru preglednost trbušne duplje i brzu ekstrakciju ploda. Estetski je manje prihvatljiv i danas se koristi samo iz nužde (hitna stanja ili posebne indikacije).
Niski poprečni rez ( po Pfannenstielu) pravi se popreko na 2 cm iznad simfize. Kozmetička prednost ovog reza je očigledna tako da se većina CR-ova radi po ovom rezu Rez na materici može biti korporalni- klasični, istmiko-cervikalni, ekstraperitonealni. U našoj zemlji radi se horizontalni istmikocervikalni rez po Dorfleru.Nakon što se izvadi posteljica počinje zatvaranje slojeva, koje traje oko 30 minuta.

Oporavak
Boravak zavisi od bolnice do bolnice ali i od Vašeg stanja.
Kada Vaša creva opet prorade verovatno ćete imati neugodne gasove, koje možete sprečiti laganom hranom i kretanjem čim Vam to dozvole.Nakon carskog reza imati ćete krvavi iscedak.Očekujte da će Vas iz bolnice otpustiti 5-7 dana nakon operacije ako se dobro oporavljate.I kada dođete kući verovatno ćete još biti slabi. Zato unapred razmislite o osobi koja će Vam pomoći u ovom periodu.Celokupni oporavak traje 6 nedelja, a i nekoliko meseci da se telo vrati u stanje pre porođaja

Trudnoća posle CR-a
Trudnoća posle CR-a ima svoje specifičnosti. Ranije se savetavolo da pauza posle prve trudnoće završene CR-om bude tri godine, a danas je stav da je dovoljno 18 meseci. Postoje neki rizici koji prate ovakvu trudnoću : placenta praevia (posteljica koja prednjači) 15 puta je češća u ovim trudnoćama a u dva od tri slučaja se očekuje i placenta acreta (urasla) 

Info kontakt

Radno vreme

Radnim danom : 08-19h
Subotom :          08-15h
_________________________

Zakazivanje pregleda

tel: 017/427-111
     017/400-718

mob: 063/7752-662
       062/533-662
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
_________________________
Ul. Kneza Miloša br 20
17501 Vranje

Hvala Vam
na ukazanom poverenju!

4D ultrazvuk

image-1387205115109-V.jpg

Ko je online

Ko je na mreži: 6 gostiju i nema prijavljenih članova

Anketa

Koliko često posećujete ginekologa

Redovno - 50.8%
Ponekad - 7.1%
Po potrebi - 21.9%
Nikad - 20.2%

Ukupno glasova: 520
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Broj poseta

1500532
DanasDanas26
JučeJuče131
UkupnoUkupno1500532
Najveći broj poseta 08-08-2023 : 448
US

Pitanja, saveti, predlozi

Vaš termin porođaja

Datum poslednjeg menstrualnog ciklusa:
Mesec:
Datum:
Godina:

Galerija slika

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Dr Džikić YouTube kanal

Prijatelji sajta