Get Adobe Flash player

Osnovno o porođaju

Kako počinje porođaj?
Upoznaćemo Vas sa nekim osnovnim terminima koji se upotrebljavaju u vezi sa porođajem.
KONTRAKCIJE predstavljaju ritmično stezanje i opuštanje mišica materice, koje za posledicu imaju istiskivanje ploda. Za početak porođaja odlučujuće su pravilne kontrakcije materice, koje se ponavljaju u pravilnim intervalima.

PROMENE GRLIĆA MATERICE
Pod uticajem hormona i kontrakcija ma­terice dolazi do promena i na grliću. Dolazi do njegovog sazrevanja, omekšanja i skraćivanja. Ovaj proces različit je kod prvorotke i kod višerotke.Sama trudnica često nije sigurna da li bolovi u dnu stomaka, u leđima ili pojava sluznog čepa predstavljaju početak porođaja. U slučaju pojave ovih znakova trudnica treba da se javi svom ginekologu, ili u bolnicu.

Koji su znaci porođaja?
Ukazacemo na nekoliko vaznih kriterijuma za početak porođaja. Regularne kontrakcije Svaki porođaj je posledica efikasnih materičnih kontrakcija, koje se najčešce javljaju na kraju trudnoće. One imaju određenu učestalost, intenzitet i dužinu trajanja. Regularne, bolne kontrakcije koje su udružene sa nestankom grlića i dilatacijom ušća materice osnova su dijagnoze porođaja. Prskanje plodovih ovojaka (oticanje plodove vode) Ako se desi u terminu, veoma brzo nakon toga dolazi i do pojave učestalih kontrakcija. Pregledom trudnice i izgleda plodove vode treba otkloniti sumnju na nevoljno odilaženje mokraće. Plodova voda moze da otiče oskudno ili obilno. U svakom slucaju, kod sumnje na oticanje plodove vode svaka trudnica treba da se javi na pregled.Krvarenje. Oskudno krvarenje posledica je najcesce ,,otvaranja grlića materice". Svako krvarenje zahteva da se trudnica odmah javi u bolnicu.

Šta je porođaj?
Porođaj koji ima spontan, pravilan tok, odigrava se prirodnim snagama, a pri tome se ne povređuju ni majka ni dete smatra se prirodnim, fizioloskirn procesom. Na tok i ishod porođaja utiču tri glavna faktora: Porođajne snage, porođajni putevi i plod kao porođajni objekatSam tok porođaja, radi lakšeg razumevanja podelili smo na četiri porođajna doba (faze).

Koje su faze porođaja?
I
Prva faza porođaja (faza dilatacije) Počinje sa pojavom ritmičnih kontrakcija, skraćivanja grlića, i dilatacije ušća materice, što je sve potrebno da bi plod izašao iz materice u spoljnu sredinu. Ta faza moze da traje i nekoliko časova. Tokom ove faze trudnice se nalaze na kontinuiranom monitoringu (registruju se srčana akcija ploda i jačina kontrakcija) i primenjuju se potrebni lekovi. Po završetku ove faze (kompetna dilatacija-oko 10 cm) započinje
II
Druga faza porođaja tokom koje dolazi do istiskivanja ploda u spoljnu sredinu. U ovoj fazi dolazi do pojave napona, nevoljnih kontrakcija muskulature koje omogućuju da se plod što lakše i brže istisne u spoljnu sredinu. Pred sam kraj ove faze može doći i do potrebe presecanja medice (episiotomia) kod trudnice, a sve radi lakšeg izlaska Vaše bebe. Neobično je potrebna dobra saradnja u ovoj fazi između trudnice, babice, i lekara koji vodi ovaj porođaj. Svakako da je od značaja i znanje koje je trudnica ponela iz škole za trudnice ukoliko ista postoji i njena psiho-fizicka priprema.
III
Po izlasku bebe započinje treća faza porođaja tokom koje treba da se rodi posteljica i plodovi ovojci. Ova faza traje od 15-30 min. Nakon toga lekar pogleda posteljicu, da li je cela. Zaostajanje delova posteljice u materici može biti razlog naknadnih komplikacija i krvarenja. U slučaju da se posteljica ne odljubi spontano lekar to čini u opštoj anesteziji. Tokom ove faze pregledaju se grlić materice, vagina i medica i po potrebi hirurški zbrinu. Ove intervencije rade se u uslovima lokalne, a po potrebi i opšte intravenske anestezije.
IV
Nakon pregleda mekih porođajnih puteva dolazi do započinjanja četvrte faze porođaja koja traje dva sata i tokom koje porodilja ostaje sa svojom bebom u porođajnoj sali. Porodilja je pod intenzivnim nadzorom osoblja porođajne sale. Po isteku vremena premešta se sa bebom na porođajno odeljenje. Nakon toga započinje period koji traje 6-8 nedelja i zove se puerperijum (babinje). Tu dolazi do vraćanja tkiva i organa u stanje koje je postojalo pre trudnoće. Bez obzira na način završetka porođaja (vaginaini porođaj ili carski rez) ovi procesi se odvijaju gotovo na isti način. U toj fazi porodiiji se ukazuje na prednosti prirodne ishrane i njenom značaju za novorođenče. Govori joj se o značaju genitalne higijene, U bolnici se ostaje 2-5 dana posle porođaja, zavisno od načina zavrsetka. U otpusnom pismu pacijentkinji se prepisuje eventualna terapija i zakazuje redovna kontrola.

Peuperijum (babinje) - je period od 6 nedelja nakon porođaja, tokom koga se organizam žene vraća na stanje koje je prethodilo trudnoći, dešavanjem značajnih fizičkih i psihičkih promena. Obzirom da ćete nakon porođaja u bolnici provesti nekoliko dana (2 nakon vaginalnog, a 4 nakon porođaja Carskim rezom) veći deo promena kroz koje cete proci dešavace vam se kod kuće. Da biste prepoznali fizološka (uobičajena) dešavanja napravili smo vodič kroz ovaj period obraćajuci posebnu pažnju na organe i sisteme na kojima su promene najizraženije.Materica - tokom prva 2 do 3 dana nakon porođaja materica je relativno velika, skoro do pupka i smanjiće se na veličinu pre trudnoće za 5 - 6 nedelja. Ovome će doprineti kontrakcije (stezanje) materice koje ćete osećati kao bolove, naročito prvih 3-4 dana nakon porođaja, kada dojite ili ako uzimate uterotonike (lekove za skupljanje materice).

Krvavljenje - u ovom periodu postoji krvarenje iz materice (lohije) koje je prvih 4-7 dana obilnije, nalik menstruaciji a potom postaje sve oskudnije i bledi i sasvim prestane. Ukoliko i nakon 2 nedelje krvarite ili lohije imaju neprijatan miris morate se obratiti ginekologu. Rana medice - epiziotomija ili rascep medice zarasta za 7 -10 dana, konci sami izlaze ili se resorbuju. Nega se sprovodi čestim tuširanjem mlakom vodom, sušenjem rane i izbegavanjem sedenja 7-10 dana. Osim ako vam ginekolog nije savetovao, ne upotrebljavajte sprejeve i obloge lokalno. U slučaju bolova dovoljno je koristiti Paracetamol ili Brufen prva 2-3 dana.Rana na trbuhu nakon Carskog reza zarasta za 7 - 8 dana. Nakon otpusta iz bolnice previja se suvo jednom denvno, a konci se skidaju za 8-12 dana nakon operacije. Tuširanje nakon operacije uz zaštitu rane dozvoljeno je od 3. postoperativnog dana.

Dojke - uspostavljanje laktacije -  (lučenje mleka) kod većine porođenih žena dešava se prvog do trećeg dana nakon porođaja, kod porođaja Carskim rezom nesto kasnije - trećeg dana. Dojke postaju uvećane tople, tvrde i mogu biti lako bolno osetljive. Dok se ne uspostavi redovno dojenje neophodno je izmuzati se (ponekad i pre i posle podoja) ručno ili specijalnom pumpom. Ovo sprečava nastanak galaktostaze (zastoja mleka) ili mastitisa (zapaljenja dojki).Negovanje areole (bradavice) je takođe važno da bi se sprečio nastanak ragada (prskotina sluzokože) koje su vrlo bolne i olakšavaju nastanak infekcije i otežavaju dojenje. Potrebno je koristiti lokalno AD kapi ili Lanolin kremu, a ponekad i ,,silikonske bradavice". Žene koje imaju ugrađene silikonske proteze mogu da doje ukoliko su proteze ispod grudnog mišica. Mokrenje - 20 do 30 % porođenih žena iskuse tegobe u vidu otežanog mokrenja ili nemogućnosti kontrole mokrenja i to najčešće prvih nekoliko dana po porođaju. Ovo je posledica pritiska ploda na mokraćnu bešiku tokom porođaja ili razvučenosti zida mokraćne bešike i uglavnom mirno i spontano prolazi. Da bi se sprečila infekcija zbog zastoja urina potrebno je unositi dovoljno tečnosti i češće mokriti. Oko 7 dana nakon porođaja možete početi Keglove vežbe koje će vam objasniti lekar pri otpustu i Vaš ginekolog, što će sprečiti kasnije tegobe sa mokrenjem a i pomoći oporavku mišića karličnog dna i kasnije sprečiti spad materice.

Vraćanje čvrstine prednjeg trbušnog zida zahteva vreme i zavisi od individualne konstitucije. Pomaže nošenje pojasa ili steznika 5 - nedelja nakon porođaja. Vežbe za trbušne mišice možete početi 2 meseca nakon vaginalnog porođaja ili 5 - 6 meseci nakon porođaja Carskim rezom.

Seksualni odnosi? - preporučuje se da 6 nedelja nakon poroda nemate seksualne odnose zbog mogućnosti infekcije ili dispareunije (bolnih odnosa) dok se ne završi vraćanje reproduktivnih organa na stanje pre trudnoće.Kontracepcija - prva menstruacija kod žena koje ne doje nastupa 7 -nedelja nakon porođaja. Kod žena koje doje uspostavljanje menstrualnih ciklusa je individualno, najčešće 3-6 meseci nakon porođaja, ponekad nakon prestanka dojenja. Nepostojanje menstrualnog ciklusa nc štiti ženu od nastanka trudnoće, te je neophodno korišćenje adekvatne kontracepcije u ovom periodu. U obzir dolazi kondom ili spirala, a kod žena koje ne doje i oralna kontracepcija (,,antibebi pilule").

Raspoloženje? - ,,postpartalni blues" - karakteriše se emotivnom nestabilnošću, čestim plakanjem, nesigurnošću porođene žene za svoju sposobnost za novu ulogu majke i suočavanjem sa fizičkim promenama koje su posledica trudnoće. Sve ove dileme se rešavaju pokazivanjem pažnje i razumevanja okoline, ohrabrivanjem, razgovorom, a u izraženim slučajevima povremenom upotrebom blagih anksiolitika (sredstava za smirenje) isključivo nakon konsultacije lekara.
Uživajte u najlepšoj ulozi Vašeg života i ukoliko imate pitanja mi smo tu da vam pomognemo!

Info kontakt

Radno vreme

Radnim danom : 08-19h
Subotom :          08-15h
_________________________

Zakazivanje pregleda

tel: 017/427-111
     017/400-718

mob: 063/7752-662
       062/533-662
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
_________________________
Ul. Kneza Miloša br 20
17501 Vranje

Hvala Vam
na ukazanom poverenju!

4D ultrazvuk

image-1387205131203-V.jpg

Ko je online

Ko je na mreži: 8 gostiju i nema prijavljenih članova

Anketa

Koliko često posećujete ginekologa

Redovno - 50.8%
Ponekad - 7.1%
Po potrebi - 21.9%
Nikad - 20.2%

Ukupno glasova: 520
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Broj poseta

1500530
DanasDanas24
JučeJuče131
UkupnoUkupno1500530
Najveći broj poseta 08-08-2023 : 448
US

Pitanja, saveti, predlozi

Vaš termin porođaja

Datum poslednjeg menstrualnog ciklusa:
Mesec:
Datum:
Godina:

Galerija slika

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Dr Džikić YouTube kanal

Prijatelji sajta