Get Adobe Flash player

Dismenoreja-bolna mensturacija

Dismenoreja (bolna menstruacija)
Moguće je učiniti nešto protiv dismenoreje – bolnih menstrualnih grčeva. Skup simptoma u koje spadaju grčevi, muka i povremeno prolivi izazvani su viškom prostaglandina materice koji “procure “ i u creva. (Prostaglandini su hemijske supstance kojih ima svuda u organizmu. Jedna vrsta prostaglandina izaziva grčenje glatkih mišića materice i creva). Višak prostaglandina pojačava i produžava grčeve muskulature koji su inače bezbolni. Pošto napeto stanje mišića traje duže – uskraćena im je snabdevenost kiseonikom. Materica je mišić kome , kao i svakom mišiću, vežbe relaksacije, masaža ili tehnike biofeedback-a mogu da pomognu.


Anticipacija ( iščekivanje ) često pogorša bol jer smo napete. Antiprostaglandini –grupa lekova korišćena prvenstveno u terapiji artritisa – deluje kod nekih žena. U teškim slučajevima neophodno je uzeti lek pre nego što grčevi nastupe. Jačina bola umine ali ne nestane uvek u potpunosti. Među antiprostaglandinima postoje male razlike tako da se jedni podnose bolje od drugih.Najčešće neželjeno sporedno dejstvo jeste iritacija želuca. Ovo se može izbeći ako se lek uzima uz mleko ili hranu. Neke žene su primetile da jedna vrsta antiprostaglandina vremenom prestane da deluje i da moraju da pređu na drugu . 

Antiprostaglandini smanjuju obilnost menstruacije i skraćuju njeno trajanje. Još uvek ne znamo koliko su pouzdani ovi lekovi kada se upotrebljavaju duže vreme intermitentno ( povremeno ) ,ali se za sada čine prilično sigurnim. Endometrioza i zapaljenski procesi u maloj karlici takodje mogu prouzrokovati menstrualne tegobe , posebno grčeve. Kako medicina danas polako otkriva organske razloge bolnih menstruacija, lekari počinju da prepisuju lekove za specifične probleme. Međutim , oni i dalje na osnovu dijagnoze tegoba leče simptome a ne otklanjaju pravi uzrok poremećaja. Iako razne vrste lekova, naročito antiprostaglandini , pokazuju dobre rezultate ,moramo biti oprezni sa njima . Ne želimo da se ponove slučajevi kao što su DES ili Talidomid. Za sada ne medicinska nauka nema odgovor sa kojim je rizicima skopčana doživotna upotreba ovih lekova. Najbolje je početi sa najblažim lekovima, onim koje nadjemo u sopstvenoj kuhinji. Akupunktura je takođe pomogla mnogim ženama sa raznovrsnim menstrualnim tegobama. 

Info kontakt

Radno vreme

Radnim danom : 08-19h
Subotom :          08-15h
_________________________

Zakazivanje pregleda

tel: 017/427-111
     017/400-718

mob: 063/7752-662
       062/533-662
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
_________________________
Ul. Kneza Miloša br 20
17501 Vranje

Hvala Vam
na ukazanom poverenju!

4D ultrazvuk

image-1387205066792-V.jpg

Ko je online

Ko je na mreži: 11 gostiju i nema prijavljenih članova

Anketa

Koliko često posećujete ginekologa

Redovno - 50.8%
Ponekad - 7.1%
Po potrebi - 21.9%
Nikad - 20.2%

Ukupno glasova: 520
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Broj poseta

1492710
DanasDanas44
JučeJuče149
UkupnoUkupno1492710
Najveći broj poseta 08-08-2023 : 448
UNKNOWN

Pitanja, saveti, predlozi

Vaš termin porođaja

Datum poslednjeg menstrualnog ciklusa:
Mesec:
Datum:
Godina:

Galerija slika

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Dr Džikić YouTube kanal

Prijatelji sajta