Get Adobe Flash player

Hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi u trudnoći
Splet hemoroidalnih vena u trudnoći moze biti uzrok neprijatnih problema. Hemoroidi se po lokalizaciji dele na spoljašnje i unutrašnje, a najčešći simptomi su: pečenje, svrab, bol, ispadanje, pražnjenje, krvarenje. Trudnoća i puerperijum (babinje) su predisponirajuci faktori za nastanak simptoma hemoroida i predstavlaju najčescu ano-rektalu bolest u tom stanju.Simptomi su obično srednje izrazeni i prolazni, a najčešće uključuju intermitentna (povremena) krvarenja i bol. Zavisno od stepena bola, kvalitet života može biti narušen, u blagom stepenu, pa sve do potpune nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti. 

Zašto se hemoroidi pojavljuju u trudnoći i tokom porođaja?
Postoji nekoliko razloga. Pre svega, zbog rasta ploda (materice) dolazi do zastoja u venskom sistemu donjeg dela tela. Cirkulišući volumen krvi raste za 25-40 odsto, a često postoji i hronična konstipadja (zatvor). Trudovi i porođaj povećavaju pritisak na analne vene, a često postoji i genetska predispozicija.Treatman hemoroida tokom trudnoće zasniva se na olakšavanju simptoma, pre svega bola, promeni načina ishrane, olakšavanjem pražnjenja creva (bulk laksativi i prunemflebotonika, lekova koji smanjuju kapilamu fragilnost i poboijšavaju mokrocirkulaoju u venskoj insufidjendji (Phlebodia 600 mg).Kod mnogih žena, simptomi spontano prestaju ubrzo nakon porođaja. Ako ne prestanu, tretman je kao u opštoj populaciji (hirurški tretman, ligatura, skleroterapija...).

Terapija hemoroida u trudnoći
Studije pokazuju da su laksativi koji prave masu stolice (tzv. bulk laksativi) prva linija terapije u trudnoći, jer se dobro tolerišu i nemaju sistemsku apsorpciju. Stimulativni laksativi mogu biti od koristi, ali izazivaju dijareju i bol u stomaku, dok se Senna preperati koriste samo kratko vreme, jer mogu izazvati kontrakcije uterusa.Transilane je blag biljni zapreminski laksans (bulk laksa-tiv) namenjen regulisanju stolice i olašavanju defekacije. Nema agresivno dejstvo na sluznicu creva i ne izaziva grčeve, navikavanje, lenjost creva, te je pogodan za dugotrajnu primenu. Idealan za tretman problema hemoroida u trudnoći.

Info kontakt

Radno vreme

Radnim danom : 08-19h
Subotom :          08-15h
_________________________

Zakazivanje pregleda

tel: 017/427-111
     017/400-718

mob: 063/7752-662
       062/533-662
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
_________________________
Ul. Kneza Miloša br 20
17501 Vranje

Hvala Vam
na ukazanom poverenju!

4D ultrazvuk

image-1387205134420-V.jpg

Ko je online

Ko je na mreži: 4 gostiju i nema prijavljenih članova

Anketa

Koliko često posećujete ginekologa

Redovno - 50.8%
Ponekad - 7.1%
Po potrebi - 21.9%
Nikad - 20.2%

Ukupno glasova: 520
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Broj poseta

1486987
DanasDanas24
JučeJuče122
UkupnoUkupno1486987
Najveći broj poseta 08-08-2023 : 448
US

Pitanja, saveti, predlozi

Vaš termin porođaja

Datum poslednjeg menstrualnog ciklusa:
Mesec:
Datum:
Godina:

Galerija slika

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Dr Džikić YouTube kanal

Prijatelji sajta