Get Adobe Flash player

Sterilitet i VTO

Pod bračnom neplodnošću podrazumeva se stanje kada i nakon godinu dana kontinuiranih seksualnih odnosa, a bez upotrebe kontraceptivnih sredstava, izostane željena trudnoća. Procenat bračne neplodnosti iznosi oko 15% što je i ozbiljan problem današnjeg drustva!Jedna od metoda rešavanja bračne neplodnosti je i VANTELESNA OPLODNJA (VTO).

Indikacije za vantelesnu oplodnju mogu biti i sterilitet žene i sterilitet muškarca.Sterilitet žene
Uzroci nemogućnosti ostajanja u drugom stanju mogu biti različiti:
I Sterilitet organskog, genitalnog porekla što obuhvata:
1. Oštećenja jajovoda (30%)
2. Razvojne anomalije materice I Ashermanov sindrom - priraslice unutar materice (8-10%)
3.Oštećenja grlića (2%)
4. Endometriozu (26%)
II Hormonsko funkcionalne uzroke (25%), koji podrazumevaju poremećaj ovulacije i menstruacije. U ovu grupu spada i sindrom policističnih jajnika
III Sterilitet ekstragenitalnog porekia (2-3%), koji predstavlja poremećaj rada drugih endokrinih žlezda kao što su tireoidna, nadbubrežna, hipotalamus, hipofiza i bubrezi.
IV Imunološki uzroci steriliteta (3-5%)
V Neobjašnjen uzrok steriliteta (5%)

Sterilitet muškarca
Jedno od prvih ispitivanja kod problema steriliteta je ispitivanje spermograma muškarca. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji spermogram se klasifikuje na više grupa:- Normospermija je normalan nalaz, predstavlja spermogram gde je broj spermatozoida veci od 20 miliona/ml, pokretljivost veća od 50% i broj normalnih oblika veci od 50%Problemi koji mogu da dovedu do steriliteta muškarca su:- Oligospermija - smanjen broj spermatozoida,- Astenospermija - smanjena pokretljivost pokretljivost spermatozoida,- Teratospermija - poremećena morfologija spermatozoida i- Azospermija - nedostatak spermatozoida u semenoj tečnosti.  

Šta je potrebno znati o vantelesnoj oplodnji?
Od 1978. godine, kada je rođena Lujza Braun, prva beba iz postupka vantelesne opiodnje, ova metoda omogućila je rađanje preko 3,5 miliona dece širom sveta. Ova metoda lečenja bračne neplodnosti se nikad ne radi prva, nego se predlaže kada druge metode nisu dale rezultate. Zahvaljujući sve boljoj savremenoj opremi, vantelesna opiodnja pokazuje visok stepen uspešnosti, koji se kreće od 22% do 40% iznetih trudnoća po jednom pokušaju. Zahvaljujući vantelesnoj oplodnji, od kada je 1992. godine u proceduru ušla metoda mikrofertilizacije (intracelijske injekcije spermatozoida - ICSI), danas je definitivno razrešen i problem steriliteta muškarca. Mogućnost da se putem ove metode uradi skrining bolesti ploda pre nego što se implantira u matericu, u budućnosti daje rešenje onim bračnim parovima kod kojih ne postoji problem neplodnosti, nego postojanje opterećujucih porodičnih genetskih faktora jednog ili oba roditelja i time odgovori na njihovo pitanje da li ce moći imiti zdravo dete.  
                                               
Šta podrazumeva vantelesna oplodnja? 
VTO podrazumeva stimulaciju jajnika da proizvede više jajnih ćelija koje se u određenom danu ciklusa, pod kontrolom ultrazvuka izvade zajedno sa folikularnom tečnosti i oplode u spoljnim uslovima (odatle i naziv «in vitro fertilizacija»), te potom u obliku oplođene jajne ćelije ili embriona vraćaju u matericu. Za ovaj proces je potrebno imati zdravu matericu normalnog izgleda, kao i normalne jajnike koji će reagovati na datu stimulaciju. Jajovodi nisu potrebni u ovom procesu, što je vrlo važno kod pacijentkinja koje ih nemaju zbog prethodnih operacijaKoliko su važne godine za uspeh vantelesne oplodnje?

Godine starosti imaju velikog uticaja na uspeh ove metode!
Stopa trudnoća kod žena mlađih od 30 godina je 30% i više, a kod žena starijih od 40 godina je manja od 5%!!!

Ministarstvo zdravlja
MINISTARSTVO ZDRAVLJA I ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE REPUBLIKE SRBIJE OMOGUĆILI SU JEDAN BESPLATAN POKUŠAJ ZA 1000 BRAČNIH PAROVA GODIŠNJE KOJI ISPUNJAVAJU DATE KRITERIJUME

Info kontakt

Radno vreme

Radnim danom : 08-19h
Subotom :          08-15h
_________________________

Zakazivanje pregleda

tel: 017/427-111
     017/400-718

mob: 063/7752-662
       062/533-662
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
_________________________
Ul. Kneza Miloša br 20
17501 Vranje

Hvala Vam
na ukazanom poverenju!

4D ultrazvuk

image-1387205131203-V.jpg

Ko je online

Ko je na mreži: 7 gostiju i nema prijavljenih članova

Anketa

Koliko često posećujete ginekologa

Redovno - 50.8%
Ponekad - 7.1%
Po potrebi - 21.9%
Nikad - 20.2%

Ukupno glasova: 520
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Broj poseta

1480328
DanasDanas39
JučeJuče143
UkupnoUkupno1480328
Najveći broj poseta 08-08-2023 : 448
US

Pitanja, saveti, predlozi

Vaš termin porođaja

Datum poslednjeg menstrualnog ciklusa:
Mesec:
Datum:
Godina:

Galerija slika

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Dr Džikić YouTube kanal

Prijatelji sajta