Get Adobe Flash player

Ginekološki pregledi

Ginekološki pregled se sastoji iz pregleda spoljnih genitalija i vaginalnog pregleda.  

Vaginalni pregled se sastoji iz pregleda spekulumom i bimanuelnog pregleda. Prilikom vaginalnog pregleda ginekolog će uzeti uzorke za razne testove kao što su Papanikolau test ili pregled sekreta. Ove metode su neophodne kako bi ginekolog mogao da pregleda spoljašnje i unutrašnje genitalne organe pacijentkinje.  
Pregled spoljašnjih genitalija se vrši na Ginekološkoj stolici. Da bi obavio ovaj pregled, ginekolog će zatražiti da pacijentkinja legne na ginekološki sto sa nogama podignutim na podupirače. Ginekolog će zatim pogledati spoljašni otvor vagine, male i velike usne, klitoris, kako bi istražio da li postoji crvenilo, iritacija, sekret, ciste, ili neka druga neobična promena.  

Vaginalni pregled Spekulum
a) Pregled sa spekulumom  
Neposredno pre ovog pregleda ginekolog će te zamoliti da se potpuno opustiš. Tokom ovog pregleda ginekolog koristi instrument koji se zove spekulum (oblika pačijeg kljuna), a napravljen je od metala ili plastike. Spekulum služi da se njim odmaknu zidovi vagine jedan od drugoga, što mu omogućuje da vidi unutrašnjost vagine i grlić materice i da uzme različite uzorke za testove. Stavljanje spekuluma nije bolno i tom prilikom možeš osetiti malu neprijatnost ili osetiti hladnoću ako je spekulum od metala. Što si opuštenija, to je manje neprijatno.   Drvenim štapićem na čijem se jednom kraju nalazi komadić vate ginekolog će uzeti uzorak za Papanikolau test. Ovaj uzorak se odnosi u laboratoriju na analizu.  b)
Papanikolau test
Papanikolau test se obično obavlja jednom godišnje tokom redovnog ginekološkog pregleda. Imaj u vidu da ovaj test ne može da se radi u periodu menstruacije. Papanikolau test služi da se otkriju prekancerozne i kancerozne promene na grliću materice, odnosno da se pronađu eventualno promenjene ćelije Papanikolau test je relativno jednostavna metoda i traje samo nekoliko minuta.  

 c) Bimanuelni pregled
Bimanualni pregled služi da se proveri stanje i položaj jajnika, jajovoda i materice. Pažljivo se ulazi sa jednim ili dva prsta u vaginu, a drugom rukom se spolja pritiskati stomak. Time se mogu da osete unutrašnji organe (materica, jajnici i jajovod). To ne treba da boli, ali može da prouzrokuje neprijatan osećaj. Ako se oseti bol, taj podatak je ginekologu veoma važan. 

Info kontakt

Radno vreme

Radnim danom : 08-19h
Subotom :          08-15h
_________________________

Zakazivanje pregleda

tel: 017/427-111
     017/400-718

mob: 063/7752-662
       062/533-662
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
_________________________
Ul. Kneza Miloša br 20
17501 Vranje

Hvala Vam
na ukazanom poverenju!

4D ultrazvuk

image-1387205124688-V.jpg

Ko je online

Ko je na mreži: 9 gostiju i nema prijavljenih članova

Anketa

Koliko često posećujete ginekologa

Redovno - 50.8%
Ponekad - 7.1%
Po potrebi - 21.9%
Nikad - 20.2%

Ukupno glasova: 520
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Broj poseta

1496931
DanasDanas120
JučeJuče111
UkupnoUkupno1496931
Najveći broj poseta 08-08-2023 : 448
UNKNOWN

Pitanja, saveti, predlozi

Vaš termin porođaja

Datum poslednjeg menstrualnog ciklusa:
Mesec:
Datum:
Godina:

Galerija slika

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Dr Džikić YouTube kanal

Prijatelji sajta