Get Adobe Flash player

Kako dolazi do začeća i kako utvrditi trudnoću?

Jedan od lepših perioda u životu žene jeste trudnoća. Ona obično dođe kad se najmanje nadate, čak i onda kad je planirana. Zašto? Fiziologija muškarca i žene, zapravo polnih organa uslovljava nastanak začeća.

 Jajna ćelija se iz jajnika oslobađa  sredinom ciklusa, u najidealnijim uslovima 14. dana od prvog dana poslednje menstruacije. Međutim nije svaki ciklus idealan i ne traje po 28 dana, tako da se obično za plodne dane računa od 12. do 16. dana ciklusa. Još važnija stavka je da je jajna ćelija plodna samo 24 sata od oslobađanja iz jajnika uz lučenje estrogena i progesterona. Posle tih 24 sata ona propada i kasnije biva izbačena kroz menstrualno krvarenje.

Sa druge strane kod muškaraca spermatozoidi su uvek spremni za akciju, naravno ako ih ima u dovoljnom broju i ako su svi pokretni. Kada prežive prolazak kroz vaginalni kanal, dolaze do materice u kojoj mogu opstati 48-72 sata.

Pod uslovom da je oplođenje nastalo, ono što je sledeće je otkrivanje trudnoće, tj, dijagnoza. Postoje tri vrste znakova trudnoće: nesigurni,verovatni i sigurni.

Nesigurni znaci potiču od promena u organizmu i nisu specifične za graviditet: prohtevi za kiselim jelom, jutarnja mučnina, gađenje, povraćanje, izoštren miris, menjanje raspoloženja.

Verovatni znaci su: izostanak menstrualnog krvarenja kod žena koje imaju redovan ciklus, uvećanje dojki, otok vulve, vagine i cerviksa. Postoji još nekoliko znakova ali oni mogu da se otkriju samo ginekološkim pregledom.

Siguran znak je dokaz ploda u materičnoj šupljini. Od pete nedelje trudnoće može da se vidi plod u materici, a u šestoj se cuje i srčana radnja ploda što nam je siguran dokaz za vitalnu trudnoću, barem u trenutku pregleda.

Postoje i biološki testovi kojima se može utvrditi trudnoća a to su test na trudnoću iz mokraće i određivanje vrednosti ßHCG-a iz krvi. Test je precizniji posle mesec dana od poslednje menstruacije,mada može biti i koji dan pre zavisno od osetljivosti testa. Određivanjem iz krvi se može utvrditi i nešto ranije, zavisno od nedelje trudnoće ali ako je vrednost hormona preko 5 mU/l onda je velika verovatnoća da je beba na putu. Obično se rezultat ponavlja nakon nekoliko dana da bi se utvrdio porast hormona, koji se inače svakog drugog dana udvostručuje, osim u blizanačkoj trudnoći kada njegova vrednost još brže raste.

Pošto su svi testovi pozitivni možemo da čestitamo i poželimo sreću mami da što lakše iznese trudnoću do kraja!

Info kontakt

Radno vreme

Radnim danom : 08-19h
Subotom :          08-15h
_________________________

Zakazivanje pregleda

tel: 017/427-111
     017/400-718

mob: 063/7752-662
       062/533-662
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
_________________________
Ul. Kneza Miloša br 20
17501 Vranje

Hvala Vam
na ukazanom poverenju!

4D ultrazvuk

image-1387205069728-V.jpg

Ko je online

Ko je na mreži: 5 gostiju i nema prijavljenih članova

Anketa

Koliko često posećujete ginekologa

Redovno - 50.8%
Ponekad - 7.1%
Po potrebi - 21.9%
Nikad - 20.2%

Ukupno glasova: 520
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Broj poseta

1500530
DanasDanas24
JučeJuče131
UkupnoUkupno1500530
Najveći broj poseta 08-08-2023 : 448
US

Pitanja, saveti, predlozi

Vaš termin porođaja

Datum poslednjeg menstrualnog ciklusa:
Mesec:
Datum:
Godina:

Galerija slika

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Dr Džikić YouTube kanal

Prijatelji sajta